O zi plina este o zi buna!

Foarte multi oameni ar contrazice afirmatia din titlu. Asa am facut si eu cand am auzit-o. Pentru ca…de ce nu? Asa suntem noi adultii si cautam tot timpul scuze si motive sa nu ne simtim bine. Uneori suntem mult prea condusi de proverbele romanesti care pun in fata doar rautatile, esecurile, neputintele si toate Mioritele neamului nostru care se da curajos prin basme si legende.

De ceva timp, la finalul zilei sau cand ajungem acasa de la birou, copilul ne intreaba: “Si, cum v-a fost ziua?”

Primul schimb de replici a fost cam asa (dupa ce mi-am scrantit creierul sa dau un raspuns coerent care sa cuprinda cat mai bine esenta):

“Pai cum sa fie? A fost asa…cum sa zic….sunt cam obosita. Am avut o zi plina”

“O zi plina este o zi buna! Intotdeauna”

Am stat sa rumeg ceva vreme treaba asta si m-am to gandit de ce un copil de 12 ani considera ca o zi plina este o zi buna. Ce stie el? Ce griji si probleme are el? El e cu prietenii lui, cu jocurile si anime-urile lui, cu discutiile de (pre) adolescent si cu multe idei despre viitor pe care noi nici nu le putem cuprinde inca.

La ceva zile apare din nou intrebarea cheie: “Cum ti-a fost ziua?”

De data asta nu am mai ezitat si am raspuns direct: PLINA! Bineinteles ca replica a venit la fel de repede: “Deci ai avut o zi buna!”

Din nou un buton mi-a fost apasat si parca nu era asa cum credeam eu. Chiar a fost o zi plina in care a trebuit sa ma concentrez in anumite locuri, chiar a trebuit sa gasesc niste rezolvari, chiar mi-am stors creierul pentru anumite situatii si as putea continua lista de lamentari si victimizari/ plangeri la adresa zilei.

Eeee, noi adultii ne pierdem mult in detalii, frici si anxietati. Cand ai alta perspectiva si pui lucrurile intr-o alta lumina toti spinii si toate greutatile pamantului ti se pot parea oportunitati.

Cand reusim sa alungam norul care ne ploua deasupra capului (desi uneori o ploaie mai spala din praful adunat) vedem si imaginea de ansamblu intr-o alta lumina.

“O zi plina este o zi buna pentru ca la finalul ei, cand nu mai ai nimic de facut, ai o satisfactie mult mai mare decat daca nu faci nimic si, in plus, relaxarea este mult mai satisfacatoare. Dormi si mai bine!”

Nu am mai avut nevoie de alte explicatii si de atunci mi-am schimbat putin perceptia asupra orarului zilnic in raport cu trairile mele. Sfaturile copiilor sunt cele mai importante (pentru mine) si stiu ca daca resusesc sa privesc fiecare zi ca pe una plina de oportunitati cu siguranta va fi o zi buna! Iar eu mai relaxata! pana la urma noi decidem cum vrem sa ne fie zilele!

Zile pline va doresc!

Leave a Reply