Ce parere au copiii despre inceperea scolii in vremuri cu Covid? I-ati intrebat?

Vladimir urmeaza sa inceapa clasa a sasea. In clasa a cincea si-a cunoscut noii colegii deoarece venea din alta scoala. Primul semestru a fost mai greu: profesori la fiecare materie, colegi noi, scoala noua, sistem nou. A inceput semestrul al doilea. La inceput de martie situatia nu incepea sa arate prea bine si cu 2 zile inainte sa se decida oficial intreruperea cursurilor am hotarat ca nu se va mai duce la scoala o perioada. Da, hotarare de familie! Apoi a inceput starea de urgenta. Dupa vacanta de Paste s-au reluat cursurile….online. Toata tara facea ore online! Sau la televizor! Dezastru a fost: copiii erau pregatiti, dar o parte dintre profesori nu stiau pe unde sa scoata camasa! Pana la urma, anul scolar s-a incheiat. Toata lumea fericita! Vacanta de vara in plina desfasurare! Vid legislativ! Numar de cazuri in crestere! Ce facem de la toama?

Ce simt copiii despre inceperea scolii? Cum cred ei ca va fi? Cum vor ei sa fie si ce ganduri au? I-a intrebat cineva? NU! Inca se fac scenarii! Doar ca se fac pe aceeasi baza subreda care ar fi putut fi consolidata in timpul asta. Asa cum toti ne-am reorganizat vietile si ne-am adaptat situatiei prezente si Guvernul ar fi putut sa profite de acest timp si sa aleaga neghina din grau! Sau poate e prea putin grau si trebuie sa cultive…

Sursa: Google

Scenariul clasic:

” Cum sa inceapa scoala asa? Tu nu iti dai seama ca suntem mai mult de 1500 de oameni in acelasi loc? Adica, eu nu ies acum afara si trebuie sa ma duc din septembrie la scoala? Situatia asta este imposibila si nici nu are rost sa ne gandim la ea!”

Scenariul mixt (jumatate online, jumatate la scoala):

” Ideea asta mi se pare si mai proasta pentru ca nu au cum sa o puna in aplicare. Pentru ca nu au suficienti profesori? Nu iti dai seama ca trebuie sa dubleze numarul de profesori?

In plus, daca jumatate de clasa merge la scoala si jumatate face ore online, nu iti dai seama ca unii vor fi in urma si ca atunci cand cei de acasa se duc la scoala o sa fie si mai haos?

Sa presupunem ca jumatate merge la scoala. E un profesor acolo. Cealalta jumatate sta acasa. Apoi merg si ei la scoala. Profesorul e acelasi. Daca unul este infectat a dat la toata lumea.”

Scenariul online:

” Nici pentru asta nu sunt pregatiti. Adica, daca e sa fie online…sa fie ca lumea. Nu pe whatsapp! Aia nu e predare. Si in plus, ai vazut ca a fost greu pentru toata lumea, unii nu respectau orele si ne tineau dupa. Altii ne trimiteau fise si apoi cereau inapoi fise. Cel mai bine s-a descurcat doamna de mate. Chiar a fost de la inceput ca lumea. Dar sa fie si ei din realitatea lui 2020. Daca e online, hai sa folosim materialele disponibile. Nu ma pune sa desenez din manualul ala si apoi sa iti trimit tie poze. Serios acum! Ca sa nu mai spun ca sunt profesori care au spus ca nu au internet ca sa nu faca nimic!”

“Stii ce? Pe noi nimeni nu ne intreaba ce vrem si nimeni nu se gandeste la noi. Suntem pe ultimul loc!”

Sa va intrebati copiii ce parere au si ei despre inceperea scolii. Stiu, toti avem job-uri la care trebuie sa mergem, toti avem probleme, toti suntem obositi de stat acasa, dar cred ca parerea lor este tare importanta. Oricum sunt impovarati cu materie invechita si sistem de predare invechit. Daca la asta adaugam si frustrarea de a nu se simti bine la scoala si de a sta intr-un stres continuu nu cred ca va avea un efect bun pe termen lung. Experienta pe care ei o traiesc acum va avea afecte importante atunci cand vor deveni parinti la randul lor.

Observatie: Discutia asta nu ar fi avut loc daca Ministerul, Guvernul, autoritatile si-ar fi facut treaba si ar fi avut o strategie si o viziune pentru educatie. Si nu e vorba doar despre sistemul de predare. Treaba e ca nu exista nicio solutie pentru reorganizarea spatiului astfel incat sa asigura inceperea cursurilor in siguranta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *