E vremea sa va imprieteniti cu tehnologia! Un moment bun pentru un RESET in educatie!

” Vai, draga…copiii din ziua de azi…nu te intelegi deloc cu ei. Nu sunt deloc adaptati! Stau acolo cu capul in calculatoare si in telefoane toata ziua! Nu stiu ce or face acolo!”

” La noi la scoala nu le da voie cu telefoane!”

” Nu stiu eu sa utilizez mijloacele astea. Merg pe metoda clasica si gata. E cea mai sigura!”

Suna tare cunoscut De cate ori nu am auzit cele de mai sus. Cei mai huliti erau copiii nostri. Ba la scoala, ba acasa, ba in parcuri.  Pandemia asta de #Covid-19 a facut, printre altele, sa rastoarne sistemul de valori al celor ce nu pricepeau ce fac copiii cu tehnologia.

Tocmai tehnologia  a devenit elementul de legatura dintre copii si cei care pana acum doua saptamani le dictau in caiete si apoi ii ascultau cum recitau cele scrise. Chiar ciudat pentru unii!

Observ cum inca multi profesori refuza si se ascund dupa clasicul “nu stiu”/ sau ” nu pot” sa se adapteze conditiilor in care traim. Este o diferenta mare intre a trimite o fisa¬† pe email si a avea un video call cu toti copii sau cu o parte dintre ei. Exista profesori care incearca. Exista altii care refuza sa se apropie de calculator.

Intr-adevar in procesul de predare interactiunea umana este esentiala. Iar calculatorul si video-call-ul nu pot inlocui feedback-ul real, insa informatia ajunge la copii in alt fel decat daca este trimisa printr-un document word sau deloc.

Sincer, intr-un fel ma si revolta situatia asta. Explicati este un simpla: cand copiii se vor intoarce la scoala vor fi haituiti si impovarati cu teme si lectii pentru ca…ce sa vezi…”trebuie sa recuperam materia”. Ce vina vor avea copiii ca in tot timpul profesorul nici macar un document nu a trimis pe email, nu maizic de lectii online? oare cum vor fi afectate performantele academice din cauza situatiei in care ne aflam?

Dragi profesori, e timpul sa va actuallizati metodele de predare, sa fiti mai aproape de generatiile carora va adresati, sa ii lasati pe copii sa va conduca putin in lumea lor. Este un moment tare bun pentru un RESET in educatie! O ocazie excelente pentru a organiza un cadru de lucru actual si eficient pentru toata lumea.

 

 

Leave a Reply