Chibzuinta va deveni actiunea esentiala!

Zilele trecute vorbeam cu mama la telefon si imi spunea ca se simte ca atunci cand era mica si ii povestea tataie-bunicu’ (asa ii spuneam strabunicului meu) despre cum era in perioada ciumei. Acea gripa spaniola de dupa Primul Razboi Mondial. Miscarile de trupe militare au facilitat atunci raspandirea cu rapiditate a gripei. Astazi, in 2020, avem avioane si masini cu care ne deplasam rapid de pe un continent pe altul.

Astfel, e nevoie de o singura persoana pentru o pandemie. Ceea ce s-a si intamplat cu COVID-19.

Nu putine au fost situatiile in care ne enervam pe bunicii nostri pentru faptul ca erau foarte cumpatati, ca se multumeau cu putin, ca erau bucurosi daca au ce pune pe masa si nu isi doreau mai mult.De foarte multe ori am ratat spectacole ale naturii pentru aveam lucuri mai importante de facut.

Vremurile pe care le traim acum ne indeamna sa ne schimbam putin optica asupra vietii. Dupa ce perioada asta va trece cu siguranta ne vom intoarce la treburile noastre. Ideea este ca probabil vom fi diferiti. Si vom avea niste lectii invatate. Probabil, cand vom fi noi bunici, le vom povesti nepotilor despre viata din vremea #Corona Virusului.

Starea de urgenta ne obliga sa ne readaptam la viata de zi cu zi. Si, sper eu, vom ajunge sa invatam sa facem lucruri pe care pana acum le faceam mecanic si  cele mai multe ori faceam risipa.

In primul rand nu vom mai arunca mancarea. Sper ca cei care si-au umplut cosurile, fara a se gandi ca dupa ei mai vin si alti oameni, vor folosi in mod inteligent mancarea si nu vor proceda cu ea asa cum se intampla de sarbatori! Poate vom intelege ce inseamna strictul necesar!

Ne vom bucura mai des de rasaritul si apusul soarelui, de cum se misca norii pe cer, de cum miros florile si cum se face trecerea de la un anotimp la altul.

Vom citi mai mult si vom petrece mai mult timp cu familia apropiata.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care il vom invatat va fi sa selectam deseurile si sa colectam selectiv. Vom invatat sa avem grija de mediul inconjurator si de Mama Natura!

Vom invata sa ascultam si sa nu mai dam reply imediat. Vom deveni mai creativi in viata de zi cu zi.

Vom vorbi mai mult cu copiii si ne vom bucura de prezenta lor (doar ne plangeam de lipsa de timp).

Alt lucru important pe care deja am invatat sa il facem este legat de igiena. Lasand la o parte ca am invatat sa ne spalam pe maini, vom fi mai atenti le lucrurle pe care punem mana. Sper ca si autoritatile sa inteleaga aceste lucruri si sa foloseasca dezinfectanti nediluati.

Empatia, sinceritatea  si intelegerea sunt foarte importante. Asa ca le vom practica mai des. Am vazut cum de la o minciuna au fost infectati mai multi oameni.

Probabil spatiul personal va creste. Daca pana acum ne suflam in ceafa la cozile de la casele de marcat  de acum incolo vom invata ce inseamna “limita de discretie”.

Eu sper ca vom fi mai buni! Si dupa toata perioada asta nu va mai guverna legea junglei. Chiar daca acum lumea alearga sa isi cumpere de-ale gurii, sper ca oamenii vor consuma cu folos si vor ajuta in caz de nevoie.

Avand exemplele tarilor in care numarul cazurilor confirmate este cu mult mai mare decat in Romania nu e cazul sa ne panicam. Ci sa invatam.

Probabil este prima data cand autoritatile nu mai sunt luate prin suprindere.

Haideti sa nu le ingreunam situatia. Cei ce nu dorm noptile pentru a ne asigura sanatatea sunt tot oameni la fel de vulnerabili ca noi.

Medicii, asistentele, farmacistii, oamenii care stau la casele de marcat pentru ca noi sa ne putem indeplini nevoile  merita tot respectul si protectia noastra. Sa ii ajutam! Sa fim chibzuiti!

Sa #stamacasa si #totulvafibine!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *