Copii, nu iesiti afara din casa! New lesson learned!

Lucruri teribile se intampla in tara noastra. Imi aduc aminte ca anul trecut am trait cu teama ca i se poate intampla ceva copilului atunci cand vine de la scoala. Daca il asteapta si pe el in lift vreun psihopat cum s-a intamplat cu copiii aceia din Drumul Taberei?

Am incercat sa nu il sperii si sa ii explic pe cat posibil ca e important sa se uite cand intra in scara sa nu intre cineva dupa el. Sa nu urce cu persoane necunoscute in lift. Chestiile normale si de bun simt pe care orice parinte i le explica copilului.

Trec peste partea in care la televizor se discuta ca nu are cum sa se fi filmat chestiile alea in lift, ca liftul din Drumul Taberei, pe dreapta, nu are camera de filmat. Tipic RTV si A3.

A sosit vara si copilul meu sta numai in casa. Avem parcul la iesirea din casa si el nu vrea sa iasa. Unde mai sunt copilariile alea in care stateam pe maidan pana seara si mancam un codru de paine? Unde or fi ele…cu siguranta acolo au ramas pentru totdeauna!

Saptama trecuta s-a intamplat crima oribila din Caracal. Sambata, iesind la o inghetata in centru, a trebuit sa dau explicatia la intrebarea “Ce s-a mai intamplat? Pentru ce mai e protest?”

Mi s-a pus un nod in stomac si am explicat, asa cum i-as fi explicat si unui om mare, despre ce e vorba. Apoi mi-am cerut scuze ca nu stiu sa explic in alt fel, mai pe intelesul unui copil de 10 ani.

“Pai tu crezi ca faci bine daca explici asa cu…floricele? Chiar daca am 10 ani sa stii ca inteleg multe si stiu ce vrei sa spui.”

Stiu ca intelegi, dar stii, parintii ar trebui sa le expuna copiilor un alt fel de lume. Totusi, oamenii sunt buni in esenta, dar mai exista si unele situatii….

“Tu crezi ca daca parintii le explica copiilor ca totul e bine si frumos, acei copii vor fi pregatiti pentru viata? Nu, vor avea un soc!”

Recunosc, nu prea imi gaseam cuvintele sa explic. Imi tot cerea detalii despre cum a fost si cum s-a intamplat. La fiecare detaliu incercam sa dau si o pilda de tipul “de asta e bine ca atunci cand….” sau ” intelegi de ce spun ca….atunci cand….”. La nici o secunda a venit si replica:

“Copii, nu iesiti afara din casa! New lesson learned!”

“Intelegi acum de ce nu vreau eu sa ies afara? Pentru mine, acum, cel mai sigur loc este in casa. Nu imi mai spune sa ies afara, ca nu ma duc nicaieri. Mai bine stau in casa si ma plictisesc decat sa mi se intample ceva. Mai bine merg pe jos si lesin de sete, decat sa ma urc in cine stie ce masina.”

Da, inteleg! Inteleg si nu e in regula. Inteleg si nu nu vreau sa cred ca asta e viitorul ce ne asteapta. Inteleg si ma gandesc ce pot schimba eu. Inteleg si imi vine sa imi aleg tara in care sa ma mut. Inteleg si vreau sa ma lupt, asa cum pot eu, sa schimb ceva.

Ma gandesc ca iar o sa inceapa scoala. Iar copiii vor merge singuri la scoala si vor veni singuri acasa. Iar vor cadea tavane pe ei. Iar vor cadea in vreo hazna pe undeva. Iar va veni gripa peste noi si nu vom avea vaccin. Iar se va intampla vreo tragedie si demisii vor curge. Si toate astea in timp ce noi inotam in acelasi cacat. Toate astea in timp ce mor oameni din lipsa medicamentelor si ne freaca grija de casatoriile gay. Toate in timp ce copiii din centrele de plasament sunt mase de manevra pentru legi de imbuimbare si prostie. Toate astea in timp ce usor, usor vor iesi de inchisori cei ce au dovedit ca au o  pata de mucegai in celula si vor iesi in urma legilor ce s-au schimbat in ultimii 2 ani. Toate astea in timp ce vom asista la o campanie electorala plina de mizerie si de minciuni si in urma careia vom vota un presedinte.

Copii, nu iesiti afara din casa! Parintii vostri mai au niste treburi de rezolvat. O curatenie pe afara!

Leave a Reply