25. Ori sunt eu fitoasa, ori Romania a ramas suspendata in timp (sau mai rau)

Nici nu mai stiu exact ce am facut saptamana trecuta pentru ca in fiecare zi mai faceam cate un x in calendar. Asteptam sa imi petrec weekend-ul la mare. Ca un copil mic m-am bucurat ca urmeaza sa plec la mare si de abia asteptam sa ma intalnesc cu ea.

De obicei mergeam cu cortul la Vadu, tocmai pentru a evita aglomeratia si a ma bucura de natura. De cativa ani aveam si un hotel prezentabil pe care il mai frecventam atunci cand nu aveam chef de intins si strans cortul in 2 zile.

Ma rog…am ajuns! Marea era neagra. Caci doar asa se numeste. Marea Neagra. Hotelul minunat avea personal nou, era proaspat renovat…clar un lucru bun…aparent. Pe partea de servicii au decazut total. Nu fac momentele subiectului asa ca intru direct in el.

Litoralul romanesc (impreuna cu statiunile turistice “de interes national”) arata ca si cum ar fi uitat de cineva undeva in 1995. Filmele cu “BD la mare si la munte” sau “nea Marin miliardar” prezentau hoteluri luxoase pentru vremea respectiva. Acum este un amestec de vechi, de fapt de paragina, cu santier de constructii. Se construiesc mult apartamente cu vedere la mare.Fitza!

Cum arata terasele? Deplorabil: cum e oare posibil ca la final de iunie, tu ca patron sau detinator de terasa, sa nu ai totul gata amenajat si inca sa construiesti la ea?

Cum arata hotelurile? Cele vechi fix ca atunci cand eram mici si poate mai cojite. Ti-e si rusine sa intri in ele…ca daca te vede cineva. Cele noi arata ca niste limuzine in mijlocul unui cartier plin de gunoaie.

Cum e cu vegetatia? Multa. Boscheti, tufisuri si alte balarii careĀ  ingradesc de o parte si alta aleile cu palmieri uscati sau copacei in ghivece. Lux, opulenta si greieri in calcaie.

Curatenia? Nu prea exista. Oamenii nu inteleg ca plaja nu e cosul lor de gunoi. Am strans 4 pet-uri in mai putin de 30 de metri cat am mers pe malul apei.

Mancarea? Proasta spre foarte proasta. Uneori chiar mai esti luat si la misto.

Preturile? Pe masura fitelor din capul celor ce frecventeaza.

Deja nu mai este vorba de nostalgie. Suntem ramasi in urma si nici nu vrem sa evoluam.

Lipsa de viziune ne face sa actionam “pe genunchi”, sa actionam sub impulsul jumatatii de masura si al lui “merge si asa”.

Ce e mai nasol: ca inca exista servicii de genul asta? Sau ca inca oamenii cumpara si se multumesc cu astfel de servicii?

Vrem o tara ca afara si ne balacim in mizerie la noi acasa?

Aruncam gunoaiele pe jos si a doua zi ne plangem de mizerie?

Da, stiu…exista si hoteluri bune. La ce bun daca atunci cand iesi din curte te ia tristetea? Sau daca nu poti ajunge usor la ele?

Cam astia suntem. Seminte baietii?

Cum arata Romania? Ca o femeie de la tara care toata ziua a lucrat in gradina si seara merge la o nunta in sat. Asa ca si-a dat cu ruj si pe dinti, si-a vopsit unghiile cu sclipici, iar langa care se vede pamantul.

 

Leave a Reply