23. Acceleratia si frana sunt la noi! In mintea noastra!

Imi plac masinile ce au cutie de viteze automata! Totusi, am invatat sa conduc folosind o masina clasica, Dacia 1310. Dupa ceva distanta sarea singura din viteza intai sa imi aduca aminte sa schimb viteza si sa avansez.

Ambreiaj-frana-acceleratie! Primul folosea la schimbarea treptelor de viteza! Adica aveam controlul si alegeam viteza cu care vreau sa merg precum si viteza cutiei.

Cand “m-am facut mare” mi-am cumparat masina automata. Simplu: frana si acceleratie! Se descurca ea cu vitezele!

In ultima vreme caut sa am tot mai mult timp de analiza si gandire asupra trecutului si prezentului. Viitorul il facem astazi! Analiza si gandire despre ce imi doream si ce am. Mi-am dat seama  ca aveam vise pe care nu le puteam exprima crezand ca nu sunt de nasul meu.

Cutuma asta limitativa, specifica poporului roman, ne-a tinut pe multi pe loc si ne-a facut sa renuntam la vise, sau sa nici nu ne apucam de ele, sau, mai rau, sa nici nu ne dam voie sa le visam! Ele erau la TV, erau pentru bogati, erau pentru cei cu pile…sau cum imi traducea mie mama: “ban la ban si paduche la paduche”. Si nu e vorba numai de vise materiale. Ele sunt cel mai usor de cuantificat si sunt palpabile. E vorba si de cariera, educatie, preferinte, dorinte, aspiratii, asteptari etc.

Visam eu sa am un om minunat langa mine? Poate ca visam, dar¬† aveam in cap ca “toti sunt din aceeasi oala”.

Visam eu sa am masina “straina”? Da, dar nu era de nasul meu!

Visam sa calatoresc in locurile pe care incepusem sa le vad la televizor? Visam! Dar nu intelegeam cum e posibil, de multe ori nici nu realizam ca locurile alea exista in realitate, asa ca erau OZN-uri pentru mine.

Ma gandeam eu ca o sa merg sa mananc si la restaurant? Nu prea, ca doar aveam mancare acasa.

Saptamana trecuta am realizat ca mi s-a implinit tot ce am visat si tot ce nu am indraznit sa visez. Mi s-au implinit vise nevisate. De ce? Pentru ca am avut curaj! Pentru ca, acolo undeva in spatele mintii mele, am avut incredere si am sfidat parerile contradictorii.

Exista momente in care cea mai simpla reactie ar fi sa pui frana. Dar ce rezolvi daca opresti brusc? Poate nu e semafor in fata sa pornesti din nou! Poate e un mare STOP in loc de cedeaza si repornirea va fi foarte greoaie!

Viata nu are cutie automata! Chiar daca totul e o succesiune de frane si accelerari, vitezele noi le controlam!

Comparatia cu masinile vine in urma unei saptamani in care am lovit masina mea cu cutie automata si in care am participat la o expozitie de transport!

Keep up the good work!

Leave a Reply