11. Preadolescenta este chiar cool!

Mda…stiu! Va ganditi cum de am ajuns la concluzia asta sau, poate, cum mi-am gasit copilul ideal despre care sa spun asta si sa ajung sa generalizez.

Saptamana trecuta am petrecut 3 zile pline impreuna cu Vladimir. Am plecat impreuna la Berlin. Am cosiderat ca asta este cel mai bun cadou pentru aniversarea de 10 ani.

A facut el planul cu locurile ce a dorit sa le vada. Bineinteles ca am bifat obiectivele clasice de vizitat, dar am avut si ceva experiente extra.

De cele mai multe ori ne spunem ca ne cunoastem foarte bine copiii. Cel mai bine! La fel de multe ori, in perioada preadolescentei, am observat ca avem tendinta sa ii subestimam. In loc sa ii vedem ca pe niste copii, oameni, indivizi cu sentimente si nevoi, reusim sa ii vedem precum niste elevi care nu isi indeplinesc sarcinile.

Generealizez putin pentru ca stiu ca sunt multi ca mine. Traind in agitatia oraselor nici nu ne mai suprindem cand alergam dintr-o parte in alta sa bifam lucruri. Ne trezim la final de saptamana ca nu stim ce am facut si ridicam pretentii asupra copiilor ca nu si-au indeplinit sarcinile.

In cele 3 zile in care am facut vreo 50000 de pasi pe strazile Berlinului am descoperit o alta latura a copilului meu. O latura pe care o stiam dar nu o vedeam foarte bine. Mi-a confirmat, de parca as fi avut nevoie de asta, ca este foarte inteligent si descurcaret, curajos si curios si ca invata sa ia esecurile ca pe niste lectii. M-a asigurat ca se descurca in orice situatie si ca am toate motivele sa rad cu gura pana la urechi cand face glume. Mi-a castigat increderea inca o data si am vazut un viitor om responsabil in el.

Pana acum nu am auzit parinte care sa spuna ca perioada preadolescentei este cool.

Eu ma bazez pe vorba aia traditionala ca “fiecare varsta are frumusetea ei”. Important este sa o vezi. Sa te lasi sa o vezi si sa nu mai priectezi.

Preadolescenta este perioada in care se sedimenteaza partea aia de incredere pentru perioada ce urmeaza. De perioada asta depinde daca vei concura cu gasca viitoare sau daca vei fi pe primul plan ca ins ce poate ajuta in diverse situatii.

Uneori semnele si lectiile vin cand te astepti mai putin. E bine sa fii deschis si sa primesti.

Saptamana viitoare Vladimir va implini 10 ani. Ca tot a fost la moda, pentru mine, el a fost adevaratul #10yearschallenge.  Si sunt mult mai frumoasa acum decat cu 10 ani in urma!

I’ll keep up the good work!

 

Leave a Reply