Enciclopedie fara educatie!

Ce inseamna educatie? Pai…sa stii multe! Asa este. Pentru cei mai multi oameni a fi educat inseamna a avea un nivel al cunostintelor cat mai vast. Daca stii toti anii din istorie, multe legi ale fizicii, toate altitudinile muntilor importanti si adancimile gropilor marilor si oceanelor si la asta mai adaugi si o lista lunga de flori, fete sau baieti, melodii sau cantareti te numesti educat!

Eu cred ca nu e asa. Eu cred ca educatia inseamna respect. Inseamna respect fata de propria persoana si fata de cei din jur. Daca esti o enciclopedie ambulanta, stii asta si te comporti superior din acest punct de vedere, mi se pare ca esti needucat.

Educatia nu inseamna numai scoala si wikipedia. Educatia inseamna comportament fata de diverse situatii.

Nu respecti natura? Nu inseamna ca esti cool, esti needucat!

Nu arunci la cosul de gunoi sa nu iti cada rangul? Nu esti interesant deloc, esti needucat!

Nu faci curatenie dupa tine cand lucrezi in colectivitate pentru ca oricum vine femeia de serviciu? Nu esti intelectual, esti needucat!

Faci misto de cei bolnavi, sau cu handicap vizibil? Nu esti superior, esti needucat!

Minimizezi rolul copiilor in scoala? Nu inseamna ca esti autoritar si impui respect, esti needucat!

Te dai in stamba? Nu inseamna ca esti popular, esti needucat!

Nu ii asculti pe cei din jurul tau? Nu, nu ai dreptate! Esti doar needucat!

Bati cu pumnul in masa si nu ai argumente? Ce sa mai zic…?

M-am cam saturat sa vad cum educatia este asociata cu nivelul de cunostinte. Nu este deloc asa. Noi, romanii nu stim sa ne comportam pentru ca ne lipseste educatia, aia care nu are treaba cu scoala.

Nu stim sa ne respectam pe noi. Ne minunam de alte popoare, ridicam in slavi sisteme de invatamant, de sanatate, rutiere, orice…si cand ajungem la noi acasa adoptam atutudinea “pai la aia se poate, la noi oricum nu merge nimic”. Pai de aia nu merge! Ca la noi in tara nu suntem in stare sa ne comportam cum o facem atunci cand suntem in alta tara. In loc sa aducem ce e bun stam sa comentam si sa ne lamentam ca noi nu avem.

Initiativa pozitiva este aplaudata. Tot timpul se vor gasi oameni care sa urmeze o actiune benefica. Putin cu putin se aduna si exceptiile pot deveni normalitate.

Pana nu e prea tarziu!

Leave a Reply